Näkökulmia rasismikeskusteluun

Yritin saada tätä kirjoitustani kommentiksi Pentti Pitkäsen blogiin, mutta ei onnistunut. Vika voi olla myös täällä ulkomaan päässä.

Aluksi: Onhan se tietysti aika kiinnostavaa  kun blogistit miettivät ovatko rasisteja vai eivät, mutta ei mikään ihmekään, sillä niin monelta kantilta asiaa nykyisin käsitellään. Lähtökohtaisesti rasismi liittyy ihmisrotuihin ja kulttuureihin. Pentti Pitkänen on kirjoituksessaan oikealla ’raiteella’, mutta sitten kommentit ovatkin jo enemmän keskustelua sekoittavia kuin selventäviä. Sanon Kimmo Kautiolle, että kyllä Suomessa on kuluneen, noin 40 vuoden ajan, voinut kirjottaa ihan mitä vaan. Lukijat ovat onneksi olleet lukeneita sekä valveutuneita (maaseutua myöten), joten ’luonnonvalintaa’ on tapahtunut ’kautiolaisten’ tappioksi. Ei keskustella kun ei ole niin merkittävä omaan elämään vaikuttava asia.

En ole suomalaisen maahanmuuttokysymyksen asiantuntija, joten esitän omia mielipiteitäni. Luin ihan mielenkiinnosta aiheeseen liittyviä suomessa tehtyjä tutkimuksia ja kyllähän kysymys on todellakin siitä miten rasismi tuo esille Itsen ja Toisen. Se Toinen on siis se erilainen, eikä mustaihoinen maahanmuuttaja pääse maahanmuuttajastatuksestaan edes 30 vuoden Suomessa työskentelyn jälkeenkään.

Rasismia ei voi enää nykyisessä vauraassa ja koulutetussa Suomessa hyväksyä, mutta minä hyväksyn rasistin, koska kaikki ihmiset on hyväksyttävä sellaisina kuin ovat. Rasismissa on kysymys ihmisarvon kieltämisestä, joten rasismista tulee aivan perustavaa laatua oleva ihmisyyttä loukkaava päätelmä, joka voi – pahimmillaan – johtaa ihmisen koskemattomuutta loukkaaviin tekoihin. Aika monet ovat sitä mieltä, että ihmisarvo on jakamaton ja loukkaamaton arvo, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisella ihmisellä on sama määrä arvoa riippumatta ihonväristä, etnisestä taustasta jne. eli ei ole olemassa sellaista ominaisuutta tai tekijää, joka vähentäsi ihmisen arvoa. Todella masentavaa luettavaa: ’jos se maahanmuttaja on sellainen niin sitten kyllä, mutta jos se maahanmuuttava ihminen on tällainen niin sitten ei’ Jos haluaa olla rasisti, se on kai valintakysymys, kuten muukin moraaliin liittyvä, saattaa samalla olla ihmisten tasavertaisuuden kieltäjä. Jos ihminen haluaa olla rasisti on se ominaisuus ihmisessä, joka ei vähennä hänen ihmisarvoaan. Rasististen kirjoitusten ja puheiden mahdolliset seuraukset tulisi kuitenkin ymmärtää.

Maahanmuuttopolitiikka on lakien säätämiseen liittyvä toimenpide, jonka kuitenkin tulee olla sopusoinnussa perustuslaimme ja Euroopan Unionin sopimusten kanssa ja kansanedustajat ovat tässä asiassa avainhenkilöitä.Turvapaikanhakijasta tulee pakolainen kun hänet on hyväksytty vastaanottomaahann ja heidän sijoittamisessaan olemme sidottuja YKn sopimuksiin. Aika vaikea Suomen on ‘pullikoida’ YKn päätöslauselmia vastaan, jos haluaa järjestössä pysyä, hyötyä ja vaikuttaa.

Suurin osa maahanmuuttajista on tullut opiskelemaan, suomalaisen puolison perässä, työntekijäksi, ja jopa urheilijaksi (169 henkilöä). http://www.muuttoliikkeessä.fi  Katsoin vielä maahanmuuttoviraston sivustoja, ja kielteisiä oleskelulupia oli selvästi yli puolet enemmän kuin myönteisiä.sivustolta näkee myös, että maanmuuttoon käytetyt varat ovat pienentyneet eivätkä kasvaneet. Onkohan tämä maahanmuuttoasia nyt paisunut vaalipaineiden myötä? Suomalaiset maahanmuutosta vastaavat virastot toimivat aivan laikien mukaisesti, joten jos muutosta halutaan, on sen tapahduttava lainsäädäntöä muuttamalla. http://www.migri.fi

Lopuksi: Toivoisin, ihan henkilökohtaisesti, että tämä keskustelu ei olisi niin ’minä ja mulle ’ -keskeistä – noin yleisesti ottaen, vaan voisimmeko kysyä, ’sillee ihan vanhanaikaisesti’: Miten voin auttaa?’ Ja ihan vihon viimeiseksi voisin todeta, että perhe on usein ihmiselle todella tärkeä voimavara – erityisesti vieraissa olsosuhteissa – ja siksi perheiden yhdistämistä pyritään toteuttamaan, erityisesti silloin jos pakolaisena tullut ihminen on alaikäinen.

 

 

15 kommenttia artikkeliin “Näkökulmia rasismikeskusteluun”
 1. Pirjo Leppäniemi sanoo:

  Toki on suvaittava myös ns. rasistiset näkökannat eli samaa asiaa tarkastellaan eri näkökulmasta. Ollaan realisteja ja myönnetään asioihin liittyy eri ilmiöitä ja asioita voidaan painottaa eri tavoin, johtuen omasta kokemuspiiristä.

  Vaaralliseksi se muuttuu vasta kun virkakoneisto valjastetaan tukemaan kanssaihmisten syrjintää. Rajoitetaan mm. elinpiiriä, sananvapautta, luodaan rajoitteita terveydenhuollon kautta eli eri tukitoimin alistamaan muita – mm. myötäilijät. Yksin lienee kukaan niin vahva ole, kykenisi alistamaan alueita, luomaan syrjiviä työkulttuureja tai toimintamalleja.

  Kritiikin sietokykyä, ei minun mielipiteestä tai henkilöstä tarvitse pitää. Oikeus minullakin on sananvapauteen. Toiminta erotetaan keskusteluista – small talk.

 2. Saara Finni sanoo:

  Ihmisarvo on oikein kaunis ja hyvä asia. Valitettavasti sitä ei voi syödä. Eivät edes ne suomalaiset, jotka leipäjonossa odottavat tämänviikkoista ruoka-annostaan.

  On siis vielä ihmisiä, jotka eivät ymmärrä, ettei tässä mistään ihonväristä ole kysymys, vaan riittämättömien varojen jakamisesta.

 3. Liisa Hallila sanoo:

  Pirjo Leppäniemi: aivan oikein erilaisia näkökulmia tarvitaan, mutta jos mielipiteet puheina ja kirjoituksina johtavat ihmisarvoa loukkaaviin tekoihin – ollaan vakavien yhteiskuntarauhaa rikkovien ongelmien äärellä.

  Niinpä on myös ihmisiä, jotka eivät tämänkään kirjoitukseni lukemisen jälkeen ymmärrä, että rasismi ja leipäjonot eivät liity toisiinsa. Liepäjonot voidaan poistaa poliittisella ohjauksella. Rasismin kitkemiseen tarvitaan korkeampaa inhmillistä kehittyneisyyttä eli ns. moraalista kasvua ja jos ollaan pessimistejä, niin ei kuluneet 2000 vuottakaan ole riittänyt – mutta toivossa on hyvä elää.

 4. Silvon Tapsa sanoo:

  Rasismi ja leipäjonot eivät sinänsä liity toisiinsa, mutta maahanmuuttajien vastaanotto ja leipäjonot liittyvät. Molemmat vaativat yhteiskunnan varoja!
  Mikä tässä minua ja monta muuta raivostuttaa, että kun on kyse suomalaisten vähävaraisten auttamisesta, niin silloin tuntuvat rahat olevan hyvin tiukalla. Sen sijaan pakolaisten vastaanottamiseen, on meillä rikkaana maana, aina varaa.
  Ovatko suomalaiset, jotka ovat veronsa yhteiskunnalle maksaneet, vähempi-arvoisia. Syrjitäänkö suomalaisia? Tämähän on rasismia…

 5. Hyvät hyssykät sentään, minkälaisen myrskyn sainkaan aikaan. Kun menin kysymään olenko rasisti!
  No sitä minä ilmeisesti olen,ainakin virallisen tulkinnan mukaan. Monissa kommenteissa ollaan kyllä samoilla linjoilla kuin minä. Kysynkin nyt mikä tai kuka määrittelee virallisen linjan, ei ainakaan tavallinen kansa. Ollaan menty liijan pitkälle jos ei saa sanoa Suomeksi mitä ajattelee. Työtön tai muu pienituloinen ei aina jaksa ymmärtää sitä että tämä maahan muttajien yllä pito maksaa maltaita. Onhan se hienoa että saadaan lyödä rintaan ja kehua että näin Suomi auttaa.
  Niinkuin Silvon Tapsa sanoi ei sitä voi syödä! Me ollaan pieni kansa ei me voida elättää kaikkia muita,ei vaikka annettaisiin kaikki rahamme. Ensin pitää saada omat vähäosaiset ruokittua ja jos rahaa jää vasta sitten laittaa rahaa tällaisessa mittakaavassa muiden avustamiseen. Suomi on sitoutunut kiintiö pakolaisten ottoon ja ylläpitoon, heidät pitää ensin hoitaa ja pyrkiä sulauttamaan yhteiskuntaan. Kaikki muu on harkinnan varaista ,meillä ei valitettavasti ole ylimääräistä rahaa paljokaan satsata siihen.
  Suomi velkaantuu nykyisellä tahdilla siinä miljoonaneuroa joka tunti,AJATELKAA mihin se johtaa jos ei muutosta tule.
  Pentti Pitkänen

  • Liisa Hallila sanoo:

   Pentti Pitkänen voi ottaa ihan rauhallisesti, sillä ei tässä missään myrskyssä olla. Kunhan keskustellaan ihmisoikeuksista. Myrskyn silmään Pentti Pitkänen kyllä joutuu sitten vaalikentille mentyään ja kiittää Luojaansa, että kukkahattutädit eivät ole väkivaltaista sorttia, mutta eivät kyllä kuulu Pentin äänestäjiinkään näiden kirjoitusten jälkeen.

   Kuten olen monesti todennut; maapallolla on satoja miljoonia köyhyydessä ja kurjuudessa eläviä ihmisiä, emmekä me voi heitä kaikkia tietenkään auttaa, mutta autamme sopimusten mukaisesti pakolaisia. Muut maahanmuuttajat sitten ovatkin työn, opiskelun, puolison vuoksi Suomeen tulevia. Suomi tekee kehitysyhteistyötä budjetissamme sovitulla summalla ja olen sitä mieltä, että se raha voitaisiin käyttää tehokkaammin ja varmaan vastaavan ministeriön virkamiehet ovat osin itsekin samaa mieltä arviointiraportteihinsa perustuen. Syyt tehottomuuteen ovat meidän ja vastaanottajien vastuulla.

   • Taas minä olen äänessä,lupaan että tämän jälkeen en enää palaa tähän aiheesen. Tunteeko Liisa Hallila itsensä kuuluvan niin sanoittuihin kukkahattu täteihin? Kun on niin varma ettei he käytä väkivaltaa, no väkivalta synnyttää vain uutta väkivaltaa. Eikä se ole rakentavaa, sen minä ymmärrän että kyseinen laji ei tule kannattamaan minua en minäkään äänestä heitä. Ettei tämä keskustelu mene jankkaamiseksi,sanon että Hallilan mielipiteissä on kyllä paljon huomioitavaa. Hän yrittää sanoa että joka asiassa on vähintään kaksi puolta, mikä pitäisi muistaa ennenkuin ruvetaan väittelemään.
    Meillä Suomalaisilla on erittäin paljon ennakkoluuloja ennakkoluulohan on tietämättömyyden äiti. Joten miksi ei julkaista sitä miten paljon maahan muuttaja saa eri tukia ja kokonais kustannukset.Siitä jokainen voisi verrata omaan tilanteeseen, eikä tarvitse luulotella.
    Se minkälainen meteli syntyy on eri asia, näin kansa voi sitten äänestää ja kansahan ei ole väärässä eihän? Sillä ei ole maahan muuttajien vika se mitä he saavat, vaan Suomen hallituksen.
    Ja se että on mustaa valkoisella voi meidän Suomalaisten sutautuminen muuttua parempaan päin. Ainakin minä hyväksyn kaiken väriset ihmiset jos he elää massa maan tavalla. Vielä Hallilaan minä allekirjoitan monia hänen mielipiteistä olen jopa samaa mieltä. Vaikka en hyväksy nykyistä menoa Suomen maahanmuutto politiikassa.
    Pentti Pitkänen.

    • Liisa Hallila sanoo:

     No hyvä juttuhan se on, että Pitkänen ei siis melko suurella varmuudella ole rasisti, joka oli keskustelun lähtökohta, muistaakseni. Pitkänen voisi nyt ihan itse alkaa selvitellä tuolla aikaisemmin antamistani osoitteista maahanmuuttoon liittyvistä kustannuksista, sillä perusteluja tulet tarvitsemaan vaaliteemojasi rakennellessasi.

     Lisäksi Pitkänen kyseli kukkahattutätien olemuksesta. Aiheesta löytyy runsaasti erilaisia analyyseja sekä wikipediasta että hikipediasta ja monesta muusta lähteestä. Otin näytteen ihan Pitkästä ajatellen. Minua ei ole koskaan nimitetty kukkahattutädiksi, mutta vuosia sitten kun olin Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa, minua sanottiin joskus ’ valtuuston sosiaalisiiven tantaksi’, ei millään pahalla. Alla sitten selvitystä kukkahattuteemaan hikipediasta. Kuten Pitkänen uumoilikin, kukkahattutädit eivät ehkä olekaan aivan vaarattomia, riippuen siitä mitä lähdettä aiheen käsittelyyn käyttää.

     ”Kukkahattutädin tuntomerkkejä ovat erittäin siveellinen mekko tai pitkä hame, sateenvarjo, käsilaukku, naurettava päähine, josta sojottaa lakastunut kukka, huonosti tehty permanentti, 30-luvulle jämähtänyt asenne ja isot silmälasit. Kukkahattutädit ovat yleensä joko kurttuisia luuviuluja tai todella lihavia, mikä johtuu osaksi huomattavan isoista pakaroista ja leveästä lantionseudusta sekä roikkutisseistä. (em. tekijät muodostavat jopa 60 prosenttia elopainosta).

     Kukkahattutädit ovat vaarallisia! Heidän kanssaan ei kannata pelleillä. Viimeisin yrittäjä makaa tälläkin hetkellä Törniön kaatopaikalla kuuden jalan syvyydessä, joten toimi varovaisesti. Jos törmäät kukkahattutätiin, voit tervehtiä kohteliaasti, mutta älä pelkästään tuijota silmiin. Tumppaa myöskin tupakkasi äkkiä, jos sinulla sellainen parasta aikaa käryää, ja viskaa kaljapullo huitsin nevadaan. Peräänny samaa reittiä jota tulit jos täti ei ole vielä huomannut sinua. Jos kuitenkin kävelette samaan suuntaan ja rinnakkain, perääntyminen ei auta etkä voi kääntää tädille selkääsi. Yritä etsiä risteys tai jokin luonnollinen pysähdyspaikka. Mikäli kohtaamisenne on vain hetkellinen, todennäköisesti selviät kun puhut asiallisesti ja rauhallisesti (muista varoa aurinkoisesta säästä puhumista!).”

     Aurinkoista vaalikesää kuntavaaliehdokkaille, ehkä Elomessuilla tavataan.

 6. Liisa Hallila sanoo:

  Hra Silvo Ruotsinmaalta tuo kommentissaan esiin väitteen, että maahanmuutajien vastaanotto ja leipäjonot liittyvät toisiinsa, niin tästä seuraa, kehäpäätelmä, jota myös virhepäätelmäksi kutsutaan. Eli menikö se näin: suomalaisille köyhille ei riitä rahaa, koska rahat menevät maahanmuuttajien vastaanottamiseen? Jos käännetään ajatelma toisin päin: jos Suomessa ei käytetä rahaa maahanmuuttajien vastaanottamiseen, niin köyhyydessä elävät ihmiset tulevat autetuiksi. Näin ei ole vielä koskaan historiamme aikana tapahtunut; köyhät ovat olleet aina keskuudessamme. Köyhyys on tosin muuttanut muotoaan ja minäkin toivoisin, että voisimme vauraana maana auttaa enemmän köyhyydessä eläviä kansalaisia, joten kääntyisin poliittisen ohjauksen puoleen, kuten yllä totesin, eli verovarojen käytön painopistealueita pitäisi muuttaa. Kilpailu on kovaa, yksi haluaa kulttuurikeskuksia, toinen metroja, kolmas ydinvoimaloita ja niin edelleen. Loputon lista.

  Maahanmuuttoon ja maahanmuuttajiin liittyviä virhepäätelmiä levitetään runsain mitoin sosiaalisessa mediassa ja näin pyritään vaikuttamaan uskomusjärjestelmäämme. Valveutuneet kansalaiset osaavat kuitenkin erottaa ne johtopäätökset, jotka ovat perusteltuja sellaisista virhepäätelmistä, joita argumentoija yrittää käyttää omaksi hyödykseen tai toisten vahingoksi.

  Viimeinen ei-vastaus: Syrjinnästä ja suosimisesta: jos yhtä suositaan (suhteellista) se ei välttämättä aina tarkoita sitä, että jotakuta toista syrjittäisiin (suhteellista). Hyvä aihe jatkokeskusteluun.

 7. Silvon Tapsa sanoo:

  Hyvää yritystä silmänkääntö-temppuun, rva Hallila! Ei vaan onnistu…
  Tetysti on aina poliittisista priorisoinneista kyse, mutta jos Sinulla on ainoastaan sata euroa, ja valittavana on annatko sen köyhälle suomalaiselle, vai panostatko rahan pakolaisen vastaanottoon, ja valitset pakolaisen, silloin olet syrjinyt suomalaista… minkä kuvan annat silloin itsestäsi?

  • Liisa Hallila sanoo:

   Niin Hra Silvon virhepäätelmät ne vaan jatkuvat. ja jostain luin aikanaan, että tällainen ’silvolainen’ kehäpäätelmä voi lukkiutua kysymyksen ympärille, eikä saada aikaan ratkaisua, varsinkaan kun Hra Silvolla ei ole edelleenkään esittää totuusarvoltaan punnittuja perusteluja päätelmilleen. Ja, heh, satasen esimerkki, no joo ainahan voin antaa kummallekin viisikymppisen. Enkö vain annakin tasapuolisen ja hyvän kuvan itsestäni. Asiallisesti ottaen minä teen valintani äänestyskopissa ja sen jälkeen toivon parasta.

   • Silvon Tapsa sanoo:

    Ei tässä tarvita mitään ”korkeampaa” matematiikkaa!
    Vähempikin koulutus, kuin tohtorin oppi-arvo, riittää…
    Raha ratkaisee, ja jos Sinun arvomaailmaasi edustavat pääsevät valtaan, niin auta armias Suomen vähä-varaisimpia!
    Taitaa vaan koitua Rva Hallilalle karvas pettymys ensi syksyn kunnallis-vaaleissa.

 8. Liisa Hallila sanoo:

  Scroogelle: en julkaise blogissani nimimerkkikirjoituksia, vaikka itse tiedänkin TK Scroogen oikean nimen. Scrooge nyt vaan ryhdistäytyy ja kirjoittaa samat asiat, joita yritit syöttää tänne jonkun kaverisi blogiin ja omalla nimellä. Jänishousu.

 9. Saara Finni sanoo:

  Ja innokkaimmalla kehäpäättälijällä on pää kerrassa maailmanpyörällä. Hauskaa jatkoa sinne yläilmoihin.

 10. Liisa Hallila sanoo:

  Korkealta ja kaukaa näkee selkeämmin!

Jätä kommentti

css.php